Økologiske markforsøg
Formål:
At der sker en fortsat udvikling af den økologiske produktion gennem højere udbytter og mere robuste økologiske afgrøder. Der fokuseres på vårsæd og kløvergræs – afgrøder, der på grund af deres udbredelse er helt afgørende for de økologiske landmænds mulighed for at sikre en stabil og økonomisk bæredygtig produktion. Der dyrkes kløvergræs på 1/3 og vårsæd på 1/5 af det økologiske areal.
Indhold:
Kløvergræs: Der sammensættes og afprøves nye holdbare kløvergræsblandinger med større artsdiversitet, så markerne kan anvendes i mere end 3 år, samtidig med at udbytte og kvalitet fastholdes i alle produktionsår.
Vårsæd: Betydningen af udsædsmængde, udsædens vitalitet, sortsvalg, arts- og sortsblandinger for afgrødens udbytte, robusthed og ukrudtskonkurrence. Det afprøves ved forskellige gødningsniveauer i marker med moderat udbytteniveau og ved forskellige ukrudtsstrategier, herunder rækkedyrkning. Det vil være muligt at vurdere potentialet i de enkelte tiltag op mod hinanden og mod landmandens egen praksis i de enkelte marker.